Glashelder geschonken wijnberichten

Magnum op de feesttafel, goed idee?

Ja, ik hou er wel van om grotere formaten te serveren aan de feesttafel. Maar is een magnum of groter formaat beter dan een standaardfles?

De ervaring leert mij dat bij wijnen met een bewaarpotentieel de magnum of dubbele magnum altijd beter is dan de gewone fles. Op één voorwaarde: drink de magnumwijn als hij een optimale rijpheid bereikt heeft.

serveren


Hoezo?

Ik leg je meteen de reden uit waarom een magnum altijd beter is dan een gewone fles wijn. Maar eerst: hoe ben ik tot die conclusie gekomen? 

Wel, ik heb de test al verschillende keren gedaan: wijn proeven van dezelfde jaargang, in verschillende formaten. 

Het resultaat is altijd hetzelfde: het minst goede glas is altijd afkomstig van een half flesje (37,5 cl), dan volgt de standaardfles (75 cl), maar het beste glas is ongetwijfeld het grote formaat. Hoe komt dat toch?


Grotere fles = homogene, zachte wijn

De beschikbare hoeveelheid zuurstof in de fles zal het rijpingsproces van de wijn mee bepalen. In een grotere fles is tegenover het volume wijn minder zuurstof beschikbaar dan bij een gewone fles. Daardoor verloopt het rijpingsproces trager. En dat tragere proces zorgt dan weer voor een homogenere, zachtere wijn.

Hetzelfde fenomeen veroorzaakt bij halve wijnflesjes het omgekeerde effect. De evolutie verloopt sneller in een halve fles dan in een standaard fles wijn van 75 cl.


Ga voor magnums met kwaliteit

Grote formaten hebben op kwaliteitsniveau gezien enkel en alleen impact voor wijnen met bewaarpotentieel. Koop je magnumflessen van wijn die je binnen twee jaar moet consumeren? Dan proef je het resultaat van het tragere rijpingsproces niet. Deze magnums schenk je in de eerste plaats voor de gezelligheid en sfeer.


Mijn advies

Nodig veel vrienden uit, zodat je voor grote formaten kunt gaan. En als je een magnum of dubbele magnum in huis haalt, neem dan eentje van topkwaliteit.


Welke magnumwijn kiezen?

Het aanbod wijnen in een formaat van magnum of dubbele magnum is kleiner dan dat in flessen van 75 cl. Gelukkig hebben we bij Dulst voor jou een aantal magnums geselecteerd die de optimale rijpheid bereikt hebben.


Koop zo’n oneindig goed gerijpte fles magnum

Kom naar onze winkel

Check onze openingsuren tijdens de eindejaarsperiode

Vraag naar advies

Ik wens je in 2020 een uitstekende gezondheid, op magnumformaat

Marc Dulst

marc dulst

champagne

Champagne

Boizel – Brut Réserve

Deze champagne heeft een strogele kleur. De mousse is heel finessevol met kleine pareltjes volop aanwezig in het glas. De expressieve, delicate frisse neus opent met witte bloemen aroma's, gevolgd door een elegante fruitigheid met aroma's van witte perzik, abrikoos, citrus fruit en brioche. De textuur is verleidend, fris, rond en mooi gebalanceerd. Dezelfde aroma's als in de neus komen terug, maar nu versterkt met aroma's van perencompote en acacia-honing. De finale is rijk met een aangename lengte.

Bij: aperitief, kreeft, oesters, vis en zeevruchten.
Druif
: Chardonnay 30%, Pinot Noir 55%, Pinot Meunieur 15%
Te bewaren
: 1-2 jaar
Serveren
: 8°C 

€ 61,97 (incl. btw)


Witte wijn

Ch. Latour Martillac – Pessac Léognan 2012

Bleekgele kleur met gouden reflecties. In de neus merken we een mooie aromatische intensiteit op. Het is een wijn met een frisse en elegante structuur. Na een levendige aanzet ervaar je een rijk, vol gevoel in de mond met een lange finale.

Bij: gegrild vlees, scampi’s, sint-jacobsvruchten en oosterse keuken
Druif
: Sauvignon Blanc 70%, Sémilon 30%
Te bewaren
: 5-7 jaar
Serveren
: 12-14°C

€ 85,73 (incl. btw)

witte wijn

Rode wijn

Ruffino – Modus Toscana IGT 2015

Deze Toscaanse wijn heeft een diepe, robijnrode kleur. In de neus het typische aroma van kersen, rode bessen en hout. In de mond vol, delicate aroma van munt en zwarte bessen. Complexe wijn, moderne stijl met afgeronde tannines. Deze Super Toscan is een mooie expressie van de klassieke Toscaanse stijl met meer aciditeit versus de moderne rijpe, rijke stijl met veel concentratie.

Bij: Risotto, geroosterd vlees, Gorgonzola-kaas en wild-hazenrug.
Druif
: Sangiovese 50%, Merlot 25%, Cabernet Sauvignon 25%
Te bewaren
: 7 - 10 jaar
Serveren
: 17°C

€ 70,12 (incl. btw)

wijnflessen

DULST wijn met advies

Bierbeekstraat 21
3052 Oud-Heverlee – Blanden

Openingsuren tijdens de feestdagen

+32 16 40 10 28
wijnen@dulst.be